40 Contoh Soal Jawaban UNBK / USBN Bahasa Inggris tingkat SMA/MA 2019

40 Contoh Soal Jawaban UNBK / USBN Bahasa Inggris tingkat SMA/MA 2019

Baca juga :

Selamat datang kembali bagi adik adik sma dan ma yang sebentar lagi akan mengikuti ujian nasional dan ujian sekolah. Kali ini kamu bisa menemukan kumpulan soal dan kunci jawaban untuk mata pelajaran bahasa inggris sebagai salah satu latihan untuk persiapan kalian dalam rangka menghadapi ujian yang sesungguhnya.
soal bahasa inggris

Bagi para siswa yang sudah duduk dibangku kelas XII, pada tahun ini tentunya harus mempersiapkan diri menghadapi ujian yang semakin sulit dan berorientasi soal HOTS ini. Artinya soal soal yang diberikan oleh kementrian pendidikan akan lebih mengasah otak dibandingkan soal tahun lalu.

Untungnya kamu berada di postingan yang tepat. Kali ini kosngosan akan memberikan sekitar 40 contoh soal dibidang Bahasa Inggris untuk tingkat SMA kelas XII. Selain soal teks dan membaca, pada 15 soal terakhir nantinya akan ada soal listening, kamu harus mendownlaod audionya dan mempelajarinya juga.

Menjawab soal soal bahasa Inggris seperti ini akan membantumu dalam mempersiapkan diri menghadapi ujian yang sesungguhnya. Karena melatih diri akan memberikan persiapan matang bagi pikiran dan mental sehingga nantinya kamu bisa lebih mudah menjawab soal yanng sesungguhnya.

Sebelum kita ke pembahasan dan contoh soalnya, ada baiknya kita membahas terlebih dahulu mengenai mata pelajaran Bahasa Inggris yang sudah menjadi salah satu mata pelajaran wajib yang di UN kan setiap tahun.

Baca juga :
40 Soal latihan UNBK/USBN Kimia tingkat SMA
40 Soal latihan UNBK/USBN Matematika tingkat SMA
40 Soal latihan UNBK/USBN Biologi tingkat SMA
40 Soal latihan UNBK/USBN Bahasa Indonesia tingkat SMA
40 Soal latihan UNBK/USBN Fisika tingkat SMA

Bahasa inggris sebagai bahasa internasional memang menjadi salah satu pelajaran yang tidak luput diujiankan untuk setiap tingkat pendidikan di tanah air. Karena kemampuan berbahasa internasional ini nantinya akan bermanfaat bagi kamu setelah mencari kerja.

Namun perlu kamu ingat, belajar bahasa inggris tidak hanya cukup dengan mempelajari teori dan membaca nya saja. Kamu perlu praktek berbicara dan mendengarkan agar skill mu lebih terasah. Kamu bisa mengadakan kelompok belajar yang khusus melakukan percakapan english setiap harinya. Bagaimana? sudah siap menjawab soal soal bahasa inggris?

Kumpulan soal mata pelajaran Bahasa Inggris Reading dan Listening SMA terbaru


Baiklah langsung saja bagi kalian yang sudah menunggu kumpulan contoh soal bahasa Inggris, ada dibawah ini. Silahkan mengerjakannya dengan baik dan benar ya. jangan lupa atur jarak pandang dan pencahayaan dari layar smarpthone atau PC mu ya! Untuk soal Listening, pada bagian akhir ya.

Read this article and answer for question 1 - 3
Mongoose is common name for several small carnivores found in Africa and Asia. They are generally terrestrial mammals, but some are semi-aquatic, and others are at home in the treetops. The head and body of a typical mongoose are a total of 23 to 65 cm (9 to 26 in) long and grayish  or  brownish  in  color.  The  animal  has  a  tapered  head,  long  tail,  and  short  feet. Mongooses live about 7 to 12 years in the wild, but in captivity they may live to more than 20 years. They have one to four young in each litter. They subsist on rodents and snakes and are renowned for attacking even the largest and most poisonous snakes—to whose poison they are not immune—by an agile avoidance of their strikes. Mongooses have been introduced to many areas of the world in order to control rodents and snakes, but importation of mongooses into the United States is prohibited because they also destroy many useful animals. 
A common  species  of  mongoose  inhabits  India.  The  common  Egyptian  species,  the ichneumon, was worshiped by the ancient Egyptians. A related animal, the suricate, or slender tailed meerkat, of southern Africa, is easy totame. Scientific  classification:  Mongooses  belong  to  the  family  Herpestidae.
01. What is the topic of the text?
A. What mongoose is
B. Definition of mongoose
C. Classification of mongoose
D. Description of mongoose in general
E. Detailed information about mongoose

02. How can mongooses overcome the most poisonous snakes?
A. They feed on rodents and snakes
B. They can avoid the attack quickly
C. They subsist on rodents and snakes
D. They are not immune to the poison
E. They are protected from the poison

03. The main idea of the third paragraph is about?
A. Southern African mongoose
B. different kinds of mongoose
C. typical description of mongoose
D. common species of mongoose
E. Indian and Egyptian mongoose

04. “The animal has a tapered head, long tail, and short feet. (Paragraph 2)
The tapered word is closest in meaning to?
A. flared
B. headed
C. pointed
D. reduced
E. tempered

Read this text for the question 5 - 8
Singapore had the highest  global average peak internet connection speed in the third quarter of this year, and ranked third in the world in average internet connection speed, according to a new report. South Korea and Hong Kong took the top spots in average connection speed at 26.3 megabytes per second (Mbps) and 20.1 Mbps respectively, according to the Akamai State of the internet report for Q3, released by Massachusetts based content delivery network services provider Akamai. Singapore came in third at 18.2 Mbps, but led the pack in average peak connection speed at 162 Mbps, with Hong Kong and South Korea trailing behind at 116.2 Mbps and 114.2 Mbps respectively.This is the fifth consecutive quarter for which Singapore has snagged the top spot. To  explain  the  difference  between  average  connection  speed  and  average  peak  connection speed, executive  director  of  Deloitte  Consulting  in  South-east  Asia  Jan  Wupperman  used  an  analogy  of  a highway, The Straits Times reported in July."When the highway is empty,  your car can go at its maximum speed, or peak speed," he said. "But when  there  are  many  cars  on  the  highway  -  such  as  when  everyone  is  using  the  same  bandwidth  for streaming, surfing and downloading during peak hours  -  you end up with traffic jams, or a lower average speed." Connectivity has grown globally, with the average connection speed growing 2.3 per cent quarter-onquarter and increasing 21 per cent to 6.3 Mbps year-on-year, according to Akamai's report. The global average peak connection speed increased 3.4 per cent quarter-on-quarter and 16 per cent year-on-year to 37.2 Mbps. In the Asia-Pacific region, India had the lowest average connection speed at 4.1 Mbps, and the lowest average peak connection speed at 27.0 Mbps.
05. What topic is reported?
A. Internet connection speed in Asia.
B. Internet use in different countries.
C. Internet connection speed in Asean countries.
D. Internet connection speed in American region.
E. Internet connection speed in different countries.

06. Why does the speed of internet decrease?
A. Many people have access on internet.
B. A lot of people play games on internet.
C. Some people use high speed internet connection.
D. A lot of people use the same bandwidth at the same time.
E. People use internet for streaming, surfing and downloading.

07. It is implied that … .
A. People in Asean countries use internet faster than those in Hongkong
B. People in Korea use internet faster than those in Singapore.
C. People in Hongkong use internet faster than those in Korea.
D. People in Singapore use internet faster than those in Korea.
E. People in India use internet faster than those in Singapore

08. People can use it at maximum speed …”the highway” of internet connection is “empty”,
A. As.
B. Before.
C. Although.
D. Meanwhile.
E. Furthermore.

The following text is for questions 5-9
The popular markets are held every Thursday from 5 p.m to 10 p.m., April to October, and also on Sundays from 4 p.m., to 9 p. m., June to September. There are lots of stalls selling multicultural mix of great cuisine, crafts, produce and other items. There are also dance performances and musical entertainment. The parking area is choked with cars and it is amazing to see people flooding into the market area. The place is certainly a gathering point for both Darwinians and visitor. Some families even bring chairs and they enjoy food while watching the sunset. There is also a kind of small farm where children can play with farm where children can play with farm animals like chickens, rabbits, sheep, dogs and duck. It is a really wonderful place to spend the evening
09. What does the text mainly about?
a. A multicultural mix in Darwin
b. Beach sunset markets in Darwin
c. A gathering point for Darwinians
d. Popular markets in Darwin
e. A wonderful place to spend the evening

10. Which statement is NOT TRUE according to the text?
a. Musical entertainment is also held in the popular markets.
b. The Darwinians go to the markets to sell their products
c. There farm animals to play with
d. A lot of stalls are selling many kids of products
e. We can see dance performance

11. The following are things you can find in the popular markets, EXCEPT
a. Play ground
b. Restaurant
c. Entertainment
d. Farm animals
e. Lot of stalls

12. It is a really wonderful place to spend the evening.
The "wonderful" word means?
a. Attractive
b. Boring
c. Pleasant
d. Frightening
e. Dull

13. The main idea of the paragraph is that
a. The popular markets are visited by people with different purposes
b. The popular markets are only visited by Darwinians
c. People visit the popular markets just for watching the sunset
d. The popular markets are open form morning to evening
e. The Darwinians go to the popular markets for gathering

This text is for questions 23 to 25



14. What is the most suitable topic for the text?
A. How to make a credit card
B. How to make a telephone call
C. How to find a telephone number
D. How to process credit card activation.
E. How to activate a credit card by phone

15. What will the customer service do when you have difficulty?
A. He will talk about the process.
B. He will have a live conversation.
C. He will solve the problem with you.
D. He will click through the activation.
E. He will make your credit card active.

16. “You'll likely need your credit card number, your account number, and the security code on the back of the card.” (Point 2)
The underlined word is closest in meaning to?
A. data
B. puzzle
C. system
D. private
E. convention

This text for 17 and 18
To all participants of  TWILIGHT Cup 2019:
Please be informed the opening of the competition this coming November 11 is
postponed due to the storm and heavy downpour.
It is tentatively rescheduled to November 18 if the weather will permit. Please wait
for updates.
Thank you for your kind understanding
17. What is the topic of the announcement?
A. Opening of the competition.
B. Suspension of the competition.
C. Rescheduling of the competition.
D. Participants of TWILIGHT Cup.
E. Resumption of TWILIGHT Cup.

18. According to the text, the competition is delayed owing to?
A. tentative rescheduling
B. permitted weather
C. extreme weather
D. rainy season
E. rainfall

This text is for questions 19 - 22
Sluggish oil markets will continue to cloud the upstream industry this year and prompt a majority of oil  companies  in  Indonesia  to  implement  decreases  in  their  workforce,  a  survey  by PricewaterhouseCoopers (PwC) Indonesia has indicated.In an overwhelming majority, 91 percent of respondents believed that employment in the oil and gas industry would decrease this year, highlighting the continuing effect of the slide in the oil price. “Almost 75 percent of the respondents expect their company to reduce their expatriate workforce, with  53  percent  expecting  a decline  in  the  number  of  local  hires,”  said  SachaWinzenried,  PwC Indonesia’s lead advisor for energy, utilities and mining, said in Jakarta on Thursday. Likewise, future spending is expected to slow, particularly for exploration, compared to previous years. Only half of those surveyed expected that their company would increase exploration activities globally and in Indonesia in the next three years. As for general capital expenditure, respondents were broadly divided into three similarly sized groups: one-third would decrease capital expenditure, one-third would increase it and one-third would maintain it as is.
19. What is the topic of the text?
A The condition of oil and gas industry.
B The prospect of oil and gas industry.
C PricewaterhouseCoopers Indonesia.
D The slowness of oil and gas jobs.
E Oil and gas activity this year.

20. PricewaterhouseCoopers (PwC) Indonesia has revealed that
A. oil markets will continue to clear the upstream industry
B. oil companies will reduce their workers this year
C. oil markets will keep on surviving this year
D. oil companies in Indonesia will decrease
E. oil markets will keep thriving this year

21. “… would decrease capital expenditure, one-third would increase it.”
The underlined word is closest in meaning to?
A. expense
B. income
C. export
D. selling
E. effort

22. "... their company to reduce their expatriate workforce
The underlined word is meaning to?
A. a worker who residing their country
B. a worker who residing in a country other than their native country
C. all people except indigenous
D. legal worker from other country
E. skilled foreign workers

This text is for questions 23 - 25



23. What is the text mainly about?
A. English debate competition
B. The interview of school debating team
C. The recruitment of school debating team
D. The participants of school debating team
E. The establishment of school debating team

24. Why does the writer suggest the students to join the program?
A. It will have positive impacts on their education and jobs.
B. It encourages the students to be knowledgeable.
C. It motives the students to be fluent in English.
D. It will have effects on their incomes.
E. It promotes the school reputation.

25. The following are the criteria for participants at the debate, EXCEPT
A. obey the rules
B. minimal 12th graders
C. have an interest in English
D. smart
E. have commitment

Listening Section


Sebelum masuk part terakhir ini, kamu harus mendownload audio mp3 berisi instruksi yang akan membantumu menjawab soal dibawah ini. Silahkan langsung saja download file audio listening section disini.

Setelah mendownload, silahkan putar audionya menggunakan music player kemudian ikuti soal soalnya dengan scrool halaman dibawah ini. Selamat mengerjakan ya !



Kamu bisa download file naskahnya juga disini

Kunci Jawaban Reading Section


01.D
02.B
03.C
04.C
05.E
06.D
07.B
08.A
09.D
10.B
11.A
12.C
13.E
14.E
15.E
16.A
17.B
18.C
19.D
20.B
21.A
22.B
23.C
24.A
25.B

Lihat juga : Download Aplikasi Latihan TryOut UNBK 2019 SMA/SMK untuk PC dan Android

Sekian dari mimin mengenai Contoh Soal dan Jawaban UNBK dan USBN Bahasa Inggris untuk SMA terbaru kali ini, semoga bisa membantu kalian dalam mempersiapkan diri. Mimin doakan kalian lulus dengan nilai yang memuaskan dan bisa meneruskan kuliah di perguruan tinggi idaman kalian. Amin!
Buka Komentar